Φιλοσοφία

Η χρήση ουσιών καθώς και η εξάρτηση από αυτές δεν μπορεί να αποδοθεί σε έναν και μοναδικό παράγοντα αλλά είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης της ουσίας, της προσωπικότητας του ατόμου και του περιβάλλοντος. Είναι λοιπόν φαινόμενο πολυπαραγοντικό όπως πολυπαραγοντική είναι και η Πρόληψη, η οποία πρέπει να αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα και κατευθύνσεις με απώτερο σκοπό την μείωση της ζήτησης τόσο των νόμιμων όσο και των παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Συνεπώς, η Πρόληψη της χρήσης ουσιών στοχεύει τόσο στην μείωση της προσφοράς μέσω της νομοθεσίας, της πολιτικής και του τελωνειακού ελέγχου, όσο και μείωση της ζήτησης μέσω εκπαίδευσης και της ίδρυσης και ανάπτυξης στην τοπική κοινότητα θεραπευτικών κέντρων και συμβουλευτικών σταθμών.

Τα προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης στοχεύουν στην αποδυνάμωση των αιτιολογικών παραγόντων που οδηγούν στον πειραματισμό, τη χρήση ή και την κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών. Αναπτύσσονται στους χώρους όπου διαπλάθεται η ανθρώπινη προσωπικότητα: στην οικογένεια, στο σχολείο και την περιβάλλουσα κοινότητα.

Το Κέντρο Πρόληψης απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του Νομού Λάρισας.

Οι στόχοι του είναι οι ακόλουθοι:

  • Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων για το τι σημαίνει Πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και προαγωγή της ψυχικής υγείας γενικότερα.
  • Ομάδες ευαισθητοποίησης, οι οποίες απευθύνονται σε αστυνομικούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, υγειονομικά, στρατιωτικά στελέχη, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, επαγγελματικά σωματεία, ιερείς, προσκόπους, καθηγητές και φοιτητές των ΤΕΙ, ΙΕΚ, Πανεπιστημίου, Ο.Α.Ε.Δ.
  • Εκπαίδευση καθηγητών και δασκάλων για την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία.
  • Ομάδες γονέων για τη βελτίωση της επικοινωνίας στην οικογένεια
  • Ομάδες εφήβων για την αναγνώριση των αναγκών τους, την έκφραση των συναισθημάτων τους, την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Επίσης το Κέντρο Πρόληψης παρέχει σε καθημερινή βάση στους ενδιαφερόμενους συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με θέματα που αφορούν τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν.

Θα μας βρείτε

Διεύθυνση:  Μανωλάκη 11Δ, Λάρισα
Τηλέφωνο: 2410555935 & 2410555940
Fax: 2410555938
email: kplarisa@otenet.gr