Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 09:29

"Τα παραμύθια της γιαγιάς πάνε σχολείο"

Η Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, δια του Τμήματος Εκπ/κων Θεμάτων, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Λάρισας - ΟΚΑΝΑ, διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν με επιτυχία την Ημερίδα με θέμα: «Τα παραμύθια της γιαγιάς πάνε σχολείο», την Τετάρτη 5/12/2018 στις 5.30 στο αμφιθέατρο του 33ου Δ. Σχ. Λάρισας.
Στην Ημερίδα παρουσιάστηκε το εγκεκριμένο από το Ι.Ε.Π εκπαιδευτικό υλικό «Τα παραμύθια της γιαγιάς πάνε σχολείο», που παρήχθη από τη συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης και μιας ομάδας 16 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στο τέλος της Ημερίδας σχηματίστηκε μια ομάδα 20 εκπαιδευτικών ( 10 Δασκάλων και 10 Νηπιαγωγών ), οι οποίοι θα εκπαιδευτούν σε μια διήμερη εκπαίδευση στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας και στη συνέχεια θα εφαρμόσουν το συγκεκριμένο υλικό στις τάξεις τους.
Κατά την εφαρμογή του υλικού οι εκπαιδευτικοί θα υποστηρίζονται με μηνιαίες εποπτικές συναντήσεις έως το τέλος της σχολικής χρονιάς 2018 – 2019καθώς και με ατομική εποπτεία.

«Τα παραμύθια της γιαγιάς πάνε σχολείο»

«Τα παραμύθια της γιαγιάς πάνε σχολείο» φιλοδοξούν να αποτελέσουν ένα υλικό πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, που θα βοηθήσει στην ψυχολογική ανοσοποίηση των παιδιών ηλικίας 5 - 12 ετών.
Βασικός στόχος του είναι να συμβάλλει στην απόκτηση και ενίσχυση των ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών του νηπιαγωγείου και του δημοτικού.
Βασικά εργαλεία του είναι:
- Η βιωματική προσέγγιση της δουλειάς μέσα στην ομάδα.
-Το παραδοσιακό λαϊκό παραμύθι
Ως εργαλείο πρόληψης το παραδοσιακό λαϊκό παραμύθι αποσκοπεί στο να προσεγγίσουν τα παιδιά ζητήματα όπως, η συνεργασία, η διαφορετικότητα, η συλλογικότητα, η λήψη αποφάσεων, η επίλυση συγκρούσεων, η ατομική και κοινωνική ευθύνη κ.α., συμβάλλοντας έτσι στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους, αλλά και να ψυχαγωγήσει τα παιδιά, να τους τραβήξει το ενδιαφέρον, να τους γεμίσει με εικόνες, να τους διεγείρει τη φαντασία.
Το παραδοσιακό λαϊκό παραμύθι λειτουργεί και ως διεπικοινωνιακό αντικείμενο, ανάμεσα σ’ έναν ενήλικα και ένα παιδί. Προσφέρει μια πολύτιμη συναισθηματική εμπειρία και στους δύο και διευκολύνει το ΄΄πλησίασμα΄΄ και το ΄΄άκουσμα΄΄ των λεκτικών και εξωλεκτικών μηνυμάτων χωρίς διδακτισμό και συμβουλές. Βοηθάει στο χτίσιμο θετικού συγκινησιακού κλίματος στην τάξη, με θετικά αποτελέσματα στο συναισθηματικό επίπεδο μαθητών και εκπαιδευτικών και κατ΄ επέκταση και στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Συντονίστρια της ομάδας, η Τσιάτα Βασιλική Κοινωνιολόγος – Στέλεχος Πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Λάρισας – Ο.ΚΑ.ΝΑ.
Αμπελώμου Ματρώνη - Νηπιαγωγός 30ο Νηπιαγωγείο Λάρισας
Γκοντικούλη Μαρία - Δασκάλα 22ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.
Γρίβα Τασούλα - Νηπιαγωγός Νηπιαγωγείο Δένδρων
Ζιώγα Ελισσάβετ - Νηπιαγωγός 2ο Νηπιαγωγείο Τυρνάβου
Καραούλη Γεωργία (Γιούλα) - Νηπιαγωγός 3ο Νηπιαγωγείο Λάρισας
Κονδυλοπούλου Μαρίνα - Νηπιαγωγός 6ο Νηπιαγωγείο Τυρνάβου
Κορκιδάκη Κων/να - Δασκάλα 13ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.
Λάππα Αμαλία - Νηπιαγωγός 19ο Νηπιαγωγείο Λάρισας
Μάγγου Ελένη (Λέλα) - Νηπιαγωγός 2ο Νηπιαγωγείο Τυρνάβου
Μαρούδα Θεονίτσα - Δασκάλα 19ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.
Σουτζούκη Έλση - Νηπιαγωγός 6ο Νηπιαγωγείο Τυρνάβου
Στρουζιώτου Ελένη - Δασκάλα Δημοτικό Σχολείο Δένδρων.
Tαμπάρη Ελένη - Νηπιαγωγός 2ο Νηπιαγωγείο Αμπελώνα.
Τάσσου Σούλα - Δασκάλα 43ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.
Τσιτσιρίγκου Αργυρώ - Νηπιαγωγός 6ο Νηπιαγωγείο Τυρνάβου.
Χαυτίκα Αντιγόνη - Δασκάλα 29ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.

Εκπαιδεύτρια και συντονίστρια της ομάδας θα είναι η κ. Τσιάτα Βασιλική Κοινωνιολόγος – Στελέχος Πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Λάρισας – Ο.ΚΑ.ΝΑ.