Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 09:07

Δράσεις στο Σχολείο

Το Κέντρο Πρόληψης ν. Λάρισας – ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με την Διεύθυνση Β΄/θμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, πραγματοποίησε 30 δίωρες παρεμβάσεις σε μαθητές Γυμνασίων(Β’ και Γ’ Γυμνασίου) και Λυκείων(Α’ Λυκείου) του νομού Λάρισας, με θέμα την Πρόληψη των εξαρτήσεων(ουσιών αλλά και συμπεριφορών όπως η ασφαλή χρήση του Διαδικτύου).
Στόχος των παρεμβάσεων ήταν να ενημερωθούν οι Έφηβοι για θέματα ουσιών(νόμιμων και παράνομων) και τους κινδύνους που κρύβει ο πειραματισμός και χρήση τους, όπως επίσης να συζητηθούν και θέματα που τους αφορούν όπως η ασφαλής χρήση του Διαδικτύου.
Η εφηβεία αποτελεί μία ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή του ανθρώπου και συνδέεται με σημαντικές αλλαγές στο ατομικό και κοινωνικό περιβάλλον του εφήβου. Οι παραπάνω αλλαγές προκαλούν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Οι έφηβοι αναζητούν αρκετές φορές την κάλυψη των αναγκών αυτών με λανθασμένο τρόπο όπως είναι η χρήση ουσιών υποβαθμίζοντας τους κινδύνους που απορρέουν από αυτή. Παράλληλα οι νέες τεχνολογίες και η χρήση τους συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στην κάλυψη ενός μέρους των αναγκών αυτών π.χ. επικοινωνία, δικτύωση, ενημέρωση κα. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή και όρια στη χρήση αυτών των τεχνολογιών, γιατί έχει παρατηρηθεί να γίνεται χρήση τους με αρνητικό τρόπο(από εφήβους και ενήλικες) και να προκύπτουν έτσι αρνητικά φαινόμενα όπως εθισμός, cyberbulling, κλοπή προσωπικών δεδομένων, ρατσισμός, προσηλυτισμός, sexting, τζόγος, grooming, πορνογραφία κα.
Οι έφηβοι προκειμένου να αντισταθούν στις αρνητικές πιέσεις και επιρροές που μπορεί να δεχτούν αλλά και προκειμένου να κάνουν σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών, χρειάζεται παράλληλα με την σωστή πληροφόρηση, να είναι εφοδιασμένοι με ψυχοκοινωνικές δεξιότητες όπως ενσυναίσθηση, έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων, αναζήτηση βοήθειας όταν χρειαστεί, δημιουργική συνεργασία κλπ.
Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους εφήβους μαθητές, χρησιμοποιήθηκαν βιωματικοί τρόποι μάθησης με στόχο την ενεργητική συμμετοχή και την αξιοποίηση των βιωμάτων των μαθητών έτσι ώστε να διερευνηθούν οι απόψεις και οι στάσεις τους σχετικά με τα παραπάνω θέματα.
ΟΙ συντονιστές των παρεμβάσεων ήταν τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης, Πιτσίλκας Χρήστος, Κοινωνιολόγος και συνεργάτης του προγράμματος «Αριάδνη» του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Πρεσβευτών του SaferInternet και Ζαβράκα Γεωργία, Ψυχολόγος.