Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015 07:05

10η Πανελλήνια συνάντηση φορέων Πρόληψης


ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
Η 10Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Με τη συμμετοχή 160 συνέδρων από 55 Φορέων Πρόληψης της Ελλάδας και της Κύπρου, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 10η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης «Πρόληψη …η ζωή μας αύριο» που πραγματοποιήθηκε από 15-18 Οκτωβρίου 2015 στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας». Την 10η Πανελλήνια Συνάντηση διοργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν 29 Προφορικές ανακοινώσεις, 7 Αναρτημένες ανακοινώσεις, 11 Βιωματικά εργαστήρια, 4 Στρογγυλά τραπέζια με 10 εισηγήσεις, ενώ ταυτόχρονα λειτούργησαν 6 Ομάδες εργασίας, μεταξύ αυτών και μια ομάδα με εκπροσώπους – μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Πρόληψης.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τη δουλειά τους με άλλους συναδέλφους, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και καινοτόμες παρεμβάσεις με διάφορες ομάδες πληθυσμού, π.χ. γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, κτλ., να ακούσουν για τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές πρόληψης, τη θετική αξιολόγηση και αποτελεσματικότητα των δράσεων πρόληψης, κτλ.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Ευ. Καφετζόπουλος, ο οποίος ήταν και εισηγητής με την έναρξη των εργασιών, η Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών κ. Χρ. Παπουτσουπούλου – Διαμαντοπούλου, ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ κ. Β. Γκιτάκος.

Οι Πανελλήνιες Συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας και φέτος συνέπεσε με τη συμπλήρωση 20 ετών από την ίδρυση του πρώτου Κέντρου Πρόληψης στην Ελλάδα (τότε ως Συμβουλευτικός Σταθμός Καταπολέμησης των Ναρκωτικών Ν. Ιωαννίνων, σήμερα ως Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία»).

Συγχαρητήρια αξίζουν στους υποστηρικτές της διοργάνωσης (ΟΚΑΝΑ, Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμο Ιωαννιτών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), τους χορηγούς επικοινωνίας (ΙΩΑΝΝΙΝΑ TV, ΗΠΕΙΡΟΣ TV1, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων και ΕΡΤ), όπως επίσης στη Διοίκηση και το Προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία» για την άψογη οργάνωση και ζεστή φιλοξενία.

Μεταξύ των συμπερασμάτων του συνεδρίου θα μπορούσαν να αναφερθούν, η ανάδειξη και επιστημονική τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων πρόληψης και η ανάγκη περαιτέρω υποστήριξης των δράσεων αυτών με τη καλύτερη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Ιδιαίτερα σημαντική ανατροφοδότηση δόθηκε από μέλη της Επιστημονικής Κοινότητας, οι οποίοι είχαν κληθεί ως προσκεκλημένοι ομιλητές, για τη χρησιμότητα της δουλειάς των Φορέων Πρόληψης της Εξάρτηση στην Κοινότητα στις ιδιαίτερα δύσκολες σημερινές συνθήκες καθώς και για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη Συντονίστρια του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, κ. Γιάννα Ζορμπά τηλ. 2610 226 948 και για παρακολούθηση των ανακοινώσεων μέσω live streaming, μπορείτε να πλοηγηθείτε στην Ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης http://www.diktyo.org.gr/ και http://10thpanhellenic-ioannina.gr/